Japan: de eerste waterstoftanker ter wereld officieel te water.

Kobe 4

Vanmorgen in alle vroegte is in Japan de eerste waterstoftanker ter wereld te water gelaten. Bijna 1000 hooggeplaatste personen en andere belangstellenden kwamen daarvoor naar de scheepswerf van Kawasaki Heavy Industries in de havenstad Kobe. Het schip met de naam ‘Suiso Frontier’ is bestemd voor het transport van vloeibaar waterstof van Australië naar Japan. De productiefabriek in Australië is eind 2020 gereed.

Het schip voor waterstoftransport is nog niet helemaal klaar. De komende maanden wordt een cilindervormig vacuümvat geplaatst dat 1250m3 vloeibaar waterstof kan bevatten. Om waterstof vloeibaar te houden moet het worden afgekoeld tot 253 graden onder nul.

Voor de tankversteviging hebben de bouwers glasvezelversterkte polymeren gebruikt, die slecht warmte geleiden maar extreem sterk zijn. Het is een technologie die Kawasaki heeft ontwikkeld voor de rotorbladen van helikopters.  In de tank kan 1.250 m3. Dit is slechts het begin, om de doelstellingen van Japan voor een commerciële waterstofleveringsketen tegen 2030 te realiseren, zijn in de toekomst veel grotere schepen nodig. In Kobe wordt het komende jaar nog gewerkt aan grote opslagtanks voor vloeibare waterstof.