Noord-Nederland wordt waterstofregio Europa

Noorden krijgt 90 miljoen euro voor groene waterstofketen

Koning Willem-Alexander bij de opening op 26 juni van dit jaar van de groene waterstofinstallatie Hystock van Gasunie in Veendam.

foto ANP

Een Europese subsidie van in totaal 90 miljoen euro is toegewezen aan Noord-Nederland. Dat geld wordt ingezet voor de ontwikkeling van een groene waterstofketen in Noord-Nederland. ,,Dit is een mooi voorbeeld hoe Groningen, Drenthe en Friesland voorlopers zijn als nieuwe duurzame energie-provincies.’’

Minister Eric Wiebes (Economisch Zaken) reageerde gisteren opgetogen over de toekenning van in totaal 90 miljoen euro subsidie voor een groene waterstofketen: ,,Dit is een mooi voorbeeld hoe Groningen, Drenthe en Friesland voorlopers zijn als nieuwe duurzame energie-provincies. Omdat de gaswinning in het Groningenveld in 2022 sluit, biedt dit project het Noorden van het land mooie kansen en werkgelegenheid. De regio heeft alles in huis koploper te worden in de Europese energietransitie.”

De subsidie was aangevraagd door het HEAVENN-consortium (H2 Energy Applications (in) Valley Environments (for) Northern Netherlands) bij de Europese Commissie. Het consortium bestaat uit 31 publieke en private partijen uit zes Europese landen.

Verschillende projecten zullen worden uitgerold in de noordelijke provincies, zoals de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie, de opslag, transport en distributie van waterstof en de toepassing voor de energievoorziening voor zowel de industrie als de gebouwde omgeving en in de mobiliteit. Bestaande aardgaspijpleidingen worden geschikt gemaakt voor het transport van waterstof en nieuwe waterstof- leidingen worden aangelegd op het Chemie Park Delfzijl en tussen het GZI-Next terrein en het Emmtec Industry & Business Park in Emmen. Een ondergrondse waterstofopslag is voorzien bij HyStock in Veendam. Waterstof als toepassing voor de verwarming van huizen wordt gerealiseerd in Hoogeveen en Groningen en voor de industrie in Delfzijl en Emmen. In de mobiliteit zal waterstof worden gebruikt voor onder meer bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s en er komen waterstoftankstations in Groningen en Emmen bovenop de reeds geplande in Pesse, Groningen en het al operationele tankstation in Delfzijl. Eveneens wordt een binnenvaartschip op groene waterstof gebouwd en wordt groene waterstof ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen. Juist de zwaardere voertuigen zijn zeer geschikt voor het gebruik van waterstof en daar is ook de grootste CO2-reductie en milieuwinst te behalen.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA/EVP): ,,Noord-Nederland heeft met het HEAVENN-project een unieke prestatie geleverd. De regio laat zien dat waterstof een belangrijke bijdrage kan leveren aan de Klimaatdoelen van Parijs en het is positief dat de Europese Commissie deze ontwikkeling ondersteunt. Het is nu tijd dat de industrie en Europa hierin verder gaan investeren om over heel Europa waterstofregio’s zoals in het Noorden te creëren.”

Waterstof speelt een steeds grotere rol in de regio Noord-Nederland. In Veendam opende Koning Willem-Alexander onlangs de grootste groene waterstofinstallatie van Nederland. Daarnaast gaan er het komende jaar twintig nieuwe waterstofbussen in Groningen en Drenthe rijden en waren er al twee nieuwe waterstoftankstations bevestigd.

De nieuwe waterstofindustrie in Noord-Nederland kan de grote hoeveelheden energie leveren, die bij het afsluiten van het olie en gastijdperk wegvallen. Tevens kan de werkgelegenheid in de Groningse gasindustrie behouden blijven.

Gedeputeerde Patrick Brouns (Provincie Groningen): ,,We zijn er erg blij mee dat we als beste uit de bus zijn gekomen, want zo’n substantiële Europese subsidie versnelt de weg naar de top die we in het Noorden al waren ingeslagen. Het geeft een boost aan de vergroening van de industrie en het levert ook werkgelegenheid op in de hele regio.”